Brněnský Špilberk má nové osvětlení. Vidět ho můžete v záři reflektorů Thorn

Nové osvětlení brněnské dominanty svítidly Contrast a Altis od značky Thorn vyniká efektivitou a hospodárností

Brno, Česká republika – Brněnská dominanta, hrad Špilberk, má od konce loňského roku nové osvětlení. Hrad tyčící se nad centrem města nově osvětluje od soumraku do úsvitu soustava efektivních a hospodárných svítidel značky Thorn, jejichž generálním dodavatelem je společnost Zumtobel Group. Muzeum Brno oficiálně zprovoznilo nové osvětlení na začátku prosince. Provozovateli přinese značnou úsporu financí za energie.

„V současnosti je silný ekologický tlak na snižování spotřeby energií a emisí ještě umocněn ekonomickými faktory v důsledku razantních nárůstů cen energií,“ řekl Jan Vacek, generální ředitel ZG Lighting Czech Republic s.r.o., české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group. „To je skvělá příležitost pro naše systémy venkovního osvětlení značky Thorn, které díky své mimořádné efektivitě a úspornosti umožňují zachovat atraktivní osvětlení architektonických pamětihodností v našich městech a současně realizovat potřebné úspory. Vynikajícím příkladem úspěšné realizace takto zaměřeného projektu je nové osvětlení hradu Špilberk v Brně, které přinese jeho provozovateli, Muzeu Brno, značné úspory nákladů, aniž by tím utrpěla kvalita osvětlení.“

Společnost Zumtobel vyměnila na Špilberku dosavadní jednobarevné reflektory za nová svítidla osazená technikou LED. Nové osvětlení fasády brněnského hradu kombinuje svítidla Contrast a Altis od značky Thorn v dokonale sladěný celek, který umožňuje bezdrátové ovládání barevnosti a intenzity osvětlení.

Svítidla Contrast s nadčasovým moderním designem jsou koncipována pro zvýraznění architektury a městského prostředí, zatímco vysoce výkonné světlomety Altis poskytují nejlepší kvalitu světla ve své třídě pro osvětlování sportovišť a prostoru s možností dynamických scénářů osvětlení.

„Nové osvětlení hradu Špilberku je skvěle připraveno pro národní kulturní památku a nejviditelnější památku města Brna. Celý systém a jeho další využití podtrhne a bude podtrhovat moderní dobu Brna, jeho inovativnost a také modernost správy památek a Muzea města Brna.

V rámci instalace, zkušebního provozu i přípravy různých scénářů to byla v jedna z nejlepších spoluprací v letošním roce,“ uvádí ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *