Správné zasklení ušetří energie a zvýší bezpečnost

Energie na vytápění jsou zásadním tématem posledních měsíců. V dohledné době nelze čekat změnu k lepšímu. Především majitelé rodinných domů proto řeší klíčovou otázku, jak ekonomicky náročný provoz zvládnout. Jednou z cest je výběr vhodného zasklení, které může snížit účty na vytápění až v řádu desítek procent. 

Problematika zasklení nabývá na významu v souvislosti se zvětšováním oken, která zabírají podstatnou část vnějšího pláště budovy. Z tepelněizolačního hlediska však představují jeho nejslabší článek. Stavebníci obvykle vybírají okno především v souvislosti s vlastnostmi rámu, vyplatí se ale pečlivě vybírat i samotné zasklení. „Zasklení oken nejenže významně promlouvá do energetické bilance stavby, ale zároveň dokáže významně zvýšit komfort našeho bydlení. I když různé tabule skla vypadají prakticky stejně, rozdíly mezi nimi mohou být obrovské a byla by škoda nevyužít z vlastností zasklení to nejlepší, co nám nabízí,“ vysvětluje Ing. Petr Stejskal, obchodní ředitel společnosti HELUZ IZOS, jednoho z největších dodavatelů okenních skel u nás. 

Izolační sklo zabrání úniku tepla

Zásadním krokem k úsporám je nedovolit drahocennému teplu uniknout oknem z interiéru do exteriéru. Klíčovou vlastností je tedy co nejvyšší tepelněizolační schopnost zasklení charakterizovaná součinitelem prostupu tepla Ug. Čím nižší má součinitel hodnotu, tím lépe okno izoluje. V případě dvojskel se pohybuje hodnota kolem 1,0 W/m2K, současný stavebník by se měl ale nepochybně zajímat o trojskla, kde hodnota součinitele klesá pod 0,6 W/m2K. Rozdíl v ceně oproti dvojsklům není zásadní, přitom tepelněizolační schopnost je téměř dvojnásobná a možnost úspor na vytápění až kolem 25 %. „V případě našeho sortimentu je to zasklení IZOS ENERGY+ o tloušťce 44 až 46 mm perfektně spojující všechny parametry: propouští světlo a teplo z exteriéru a přitom si zachovává extrémně nízkou hodnotu prostupu tepla Ug 0,6 až 0,5 W/m2K z interiéru. Získané teplo tedy neuniká. Jde o ideální variantu pro všechny domy, zejména pasivní, nulové, respektive energeticky úsporné,“ říká Petr Stejskal Pasivní dům získává při použití izolačních skel další benefit v podobě využití solárních zisků. Správná volba izolačního skla a orientace oken ke světovým stranám mohou v objektu ušetřit značné prostředky oproti jiným opatřením. Zde je ale nezbytná dobrá komunikace mezi projektanty a energetickým specialistou.

Technický a projektový manažer HELUZ IZOS Ing. Martin Najman dodává: „Izolační sklo se vyrábí z několika skel, která se slepují dohromady na dvoj- nebo trojskla. Nezbytnou součástí je dvojí nízkoemisní pokovení, které zlepšuje izolaci celého produktu.“ Výrobní proces je poměrně složitý. Tabule o velikosti 20 m2 se rozřezávají na požadovaný rozměr a následně se zpracovávají na požadovaný finální produkt. 

I sluneční paprsky ohřívají interiér

Teplo není třeba získávat jen prostřednictvím vytápění, zadarmo nám ho dodá slunce. Proto je velmi důležitým parametrem zasklení také solární faktor g. Ten udává, jak je zasklení schopné propouštět tepelnou energii ze slunečního záření. Čím je jeho hodnota vyšší, tím lépe. V zimních měsících dokážou tzv. pasivní solární zisky ušetřit nemalé výdaje za vytápění. Na jižní, respektive východní a západní stranu domu je proto výhodné umisťovat okna se zasklením s vyšším solárním faktorem (zhruba hodnota 0,6, resp. 60 % a více). V letních měsících je logicky nutné okna stínit, nicméně to se týká v podstatě veškerého zasklení na exponovaných slunečních stranách. Stínění lze řešit buď formou předokenních žaluzií, nebo pevnými slunolamy, které využívají postavení slunce v různých ročních obdobích – v létě, kdy je slunce výše, zabraňují přehřívání, v zimě naopak nebrání níže postaveným paprskům proniknout do interiéru. Pokud není možné uplatnit taková řešení, pomůže zasklení se sníženou propustností světla, které zabraňuje přehřívání interiéru v letních měsících a významně šetří náklady na klimatizaci.

Bezpečnost a akustika jdou ruku v ruce

Při osazování oken je třeba brát v úvahu i bezpečnostní hledisko: „Proto dodáváme do přízemí a prvního nadzemí bezpečnostní skla, do nichž se lze integrovat a kombinovat do vrstveného skla více fólií (maximálně osm), čímž se zvyšuje odolnost proti násilnému vniknutí,“ upřesňuje Ing. Martin Najman, technický a projektový manažer HELUZ IZOS.

Bezpečnostní skla v přízemí mají i svou specifickou funkci – mají ochránit uživatele objektu před vážným zraněním, kdyby někdo z nich zakopl a spadl do skla. Kalená či tvrzená skla lze rovněž použít při opláštění fasád, ale také jako interiérové příčky, vstupní protipožární dveře, do podhledů a na zábradlí. Uplatní se jako čirá či designově potištěná, což rovněž zvyšuje bezpečnost.

Použití tvrzených bezpečnostních izolačních skel zlepšuje nejen bezpečnost, ale i akustiku. To je v současné době také velmi aktuální téma. Bezpečnost a akustika jsou v tomto případě spojené nádoby, které zároveň zajišťují větší komfort.

 

Firma IZOS působí na trhu přes 30 let. Nyní je součástí Heluz Group a v současnosti je největším specializovaným výrobcem izolačních skel v ČR s denní produkcí 6 000 kusů. Výrobní závody má v Žatci, Plzni; největší a nejmodernější je v Sudoměřicích, kde byl provoz zahájen v roce 2013.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *