V budoucnu bude AI pomocí čidel řídit úklidové procesy v nemovitostech

Umělá inteligence se stává klíčovým nástrojem v oblasti úklidu. Zajišťuje zvýšení efektivity procesů i jejich optimalizaci, čímž uživatelům šetří peníze a snižuje dopad na životní prostředí. 

Instalace chytrých čidel umožňuje sledovat potřeby úklidu v budovách v reálném čase. Do budoucna pak budou takové integrované inteligentní úklidové systémy za pomoci AI schopné samy řídit chod budov.

AI poradí s úklidem

Umělá inteligence aktuálně zaujímá hlavně roli rádce. Napovídá, co kdy uklidit a jaké prostředky při tom použít. „Majitelům nemovitostí pomůže vytvořit personalizovaný plán úklidu, kdy po sběru dat a zadání preferencí vytvoří nejefektivnější rutinu,“ vysvětluje Martin Polepil, CIO společnosti OKIN Facility. Plánované inovace se budou týkat také chytrých čisticích prostředků. „Nejen se zvýší účinnost čisticích prostředků, ale AI také navrhne nejvhodnější přípravky na daný úkon. Uživatelům to ušetří peníze, čas a sníží zbytečný odpad,“ upřesňuje M. Polepil. Prvním krokem by podle něj měla být instalace čidel na klíčových místech budovy. „Senzory na bázi bezdrátových technologií se snadno instalují, mají mnohaletou výdrž a zároveň jsou z pohledu přenosu dat vysoce spolehlivé. Díky tomu pak naši klienti činí svá rozhodnutí na základě měření, nikoli pocitů,“ vysvětluje Jiří Semotán, CEO společnosti Iotor, která tato řešení nabízí širokému portfoliu zákazníků.

Uklízecí roboti jsou standardem

Roboty s AI systémy uklízející různorodé prostory můžeme potkat již dnes. „Přibližně každá pátá domácnost už využívá robotický vysavač. Ještě sofistikovanější roboti pak fungují ve větších prostorách. My takto dodáváme coboty např. obchodním centrům, kde po nocích čistí nejen koridory uvnitř OC, ale i garáže,“ přibližuje technologický ředitel Martin Polepil s tím, že chytré stroje umějí pracovat v různých typech prostředí, tj. ve špíně i čistotě. Jeho nespornou výhodou také je, že nepotřebuje odpočinek, světlo ani teplo. „Naším cílem je, aby roboti pracovali až po dobu 16 hodin s pouze osmihodinovým nabíjecím cyklem. Stačí k tomu jen půlhodina lidské práce. Jejich konstantní a bezúnavný výkon je totiž zásadním přínosem pro průmysl,“ tvrdí M. Polepil. Vysávací roboti se zatím ještě nedokážou sami vyčistit. Díky spolupráci s uklízečkou to ale netrvá dlouho a mohou pracovat i přes noc. „Jeden robot dokáže pokrýt plochu až 3 000 m2, pracuje bez ohledu na světlo a teplo. Umíme roboty naprogramovat tak, aby jezdili z patra do patra výtahem,“ vysvětluje Martin Polepil z OKIN Facility.

Autonomní roboti i domy do 10 let

Umělá inteligence se na pozici rádce a pomocníka nezdrží dlouho. Pokroky se posouvají takovým tempem, že jsou změny vidět téměř každým dnem. „Budou-li inovace pokračovat stejnou rychlostí jako dosud, do 10 let tu budou autonomní úklidoví roboti. Rozpoznají nepořádek, sami vyhodnotí správný proces úklidu a úkon vykonají. Kromě toho se jen tak nevyčerpají a budou moc uklidit i místa pro lidi nedostupná či nebezpečná,“ říká Martin Polepil. A uzavírá: „Za další směr vývoje se považují inteligentní úklidové systémy. AI pomocí senzorů a čidel bude po nemovitosti sama řídit úklidové procesy v reálném čase.“ 

PR, Foto: Archiv OKIN Facility

OKIN Facility je nadnárodní poskytovatel integrovaného facility managementu. Společnost vznikla v roce 1993 a aktuálně působí v šesti evropských zemích: v České republice, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, na Slovensku a Ukrajině. Veškeré své technologické a softwarové nástroje využívá k řízení efektivity svých zkušených týmů. Společnost má vlastní HelpDesk systém, který umožňuje stálou komunikaci s klienty. V oblasti technické správy si tato firma vyvinula aplikaci DRIVE!, která efektivně řídí všechny činnosti probíhající u zákazníků. OKIN Facility si zakládá na inovativním přístupu a neustálém zlepšování kvality svých služeb. Je členem mezinárodní aliance European Customer Synergy. Aktuálně spravuje přes 9 000 objektů.

Iotor integruje technologii IoT do budov klientů. Pomocí neinvazivních senzorů reportujících do inteligentní datové a integrační platformy SARAhub rozšiřuje existující procesy klientů o informace týkající se stavu majetku v reálném čase. Díky jejich řešení tak klienti zefektivňují procesy a údržbu budov, což přináší značně šetření finančních prostředků i životního prostředí. Společnost spolu s OKIN Facility patří do skupiny Michala Jelínka OKIN Group.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *