Mějte budovu pod kontrolou

V 21. století je pro maximální efektivitu důležité využívat nástroje, které lidem ulehčují jejich práci. Facility manažerům lze ulehčit jejich práci při zabezpečení budovy např. šikovný software určený pro snadnou správu všech bezpečnostních systémů uvnitř i vně budovy.

Systém správy budovy C4, vyvinutý společností Gamanet, představuje komplexní řešení pro zajištění bezpečnosti a efektivního řízení budov. Z našeho pohledu jako elektroinstalační firmy, která tento systém zavádí svým zákazníkům, nabízí C4 mnoho výhod a možností. Pojďme se společně podívat na různé aspekty tohoto systému.

  1. Centralizovaná správa bezpečnostních zařízení

Systém C4 umožňuje centralizovanou správu různých bezpečnostních zařízení v budově. To zahrnuje elektronické zabezpečovací systémy (EZS), požární signalizace (EPS), kamerové systémy (CCTV), přístupové systémy (ACS) a další. To, co musel dříve klient sledovat v různých aplikacích s odlišnými uživatelskými prostředími, může nyní jednoduše monitorovat a konfigurovat přímo z C4.

  1. Intuitivní konfigurace zařízení

Díky uživatelsky přívětivému rozhraní lze snadno konfigurovat jednotlivá zařízení. Elektroinstalační firma nebo i sám uživatel může rychle nastavit parametry kamer, přístupových karet, alarmů a dalších prvků systému tak, aby spolu harmonicky spolupracovaly.

  1. Transparentní správa uživatelů a přístupových práv

C4 umožňuje jasnou a transparentní správu uživatelů. Na začátku pro zákazníka systém nastavíme přesně podle jeho požadavků včetně přístupových práv a návazností jednotlivých systémů mezi sebou. Následně si vše zvládne po zaškolení provést klient sám, protože správa uživatelů a přístupových práv je velice jednoduchá.

  1. Efektivní řešení problémů u zákazníků

Software C4 přináší mnoho výhod i nám jako integrátorovi. Můžeme využít C4 k rychlému řešení problémů u svých zákazníků vzdáleně. Například při výpadku přístupového systému, neautorizovaném přístupu nebo technické poruše může systém poskytnout přesné informace a umožnit rychlou intervenci.

  1. Automatizace bezpečnostních procesů

Pro klienta je důležité ulehčit zaměstnancům práci a eliminovat chybovost. C4 umožňuje nastavení automatických akcí na základě různých událostí. Lze např. nastavit, aby při detekci požáru byly automaticky uzavřeny určité vstupy a aby byla spuštěna kamera na konkrétním místě.

  1. Flexibilita a škálovatelnost

Systém C4 je modulární a lze ho přizpůsobit specifickým potřebám každé instalace. Při integraci umožňuje celý systém snadno rozšiřovat a upravovat podle aktuálních požadavků. Pro jednotlivé periferie ve většině případů už existují ovladače, a pokud ne, vývojáři jsou schopni velice rychle pomoci a chybějící ovladače doprogramovat.

C4 jako výjimečný nástroj

Celkově lze říci, že systém C4 od společnosti Gamanet je výjimečným nástrojem, který klientům nabízí bezpečnostní řešení na nejvyšší úrovni. Systém C4 jsme použili již pro mnoho zákazníků v jednotlivých budovách, výrobních halách či v celých areálech. Například pro CTP Invest představovalo propojení systémů v různých budovách areálu téměř nepřekonatelnou překážku. Facility manažer neměl vůbec přehled o tom, co se kde děje, a musel používat několik různých systémů a přihlašovat se do jednotlivých budov. Díky C4 jsme byli schopni zjednodušit celý proces kontroly areálu na pouhých pár kliknutí. A to není vše – bezdrátově jsme propojili tři CTParky mezi sebou – všechny lze jednoduše spravovat centrálně prostřednictvím C4.

Velice zajímavé využití dokazující flexibilitu softwaru i samotných vývojářů představuje zakázka, kdy jsme pro budovu FTV Prima řešili implementaci C4 napříč stávajícími docházkovými a přístupovými systémy s napojením na kamerový systém, EPS apod. Výzvou bylo do systému přidat parkovací systém a zjednodušit proces vytvoření nového uživatele formou naskenování dokladu totožnosti. Navíc pro snazší správu zaměstnanců došlo k propojení přístupového systému s HR databází, kam se automaticky propisují aktuální informace. Za všech okolností se tak do budovy dostanou pouze pověřené osoby. Díky integraci C4 a konsolidaci všech ostatních bezpečnostních systémů se podařilo ulehčit práci mnoha lidem z různých oddělení současně, takže se nyní po budově nemůže pohybovat nikdo, o kom by ostraha neměla přehled.

Propojovat systémy různých výrobců je naší doménou, přestože se do této činnosti nikdo většinou nechce pouštět. Proto pokud řešíte nějaký podobný problém a hledáte vhodné řešení, neváhejte se na nás obrátit!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *