Pilotní projekt s bateriovou stanicí MES přináší úspory

Bateriová stanice MES je instalována v multifunkčním plně elektrifikovaném domě ve Slezské ulici v Jeseníku. Polyfunkční budova má plochu 2 200 m2 vytápěných ploch, průměrná roční spotřeba činí 210 MWh, z toho na vytápění objekt spotřebuje 100 MWh. 

V závěru loňského roku sem byla instalována bateriová stanice MES (výrobcem je společnost AERS, s. r. o., člen holdingu FENIX Group) o výkonu 150 kW a kapacitě 576 kWh. Na střeše domu je instalována FVE s kapacitou 32 kWp. Od instalace baterie MES je elektrická energie nakupována na denním spotovém trhu a díky bateriové stanici dosáhla úspora za prosinec 2023 (ve srovnání s loňským „zastropovaným“ tarifem) částky přes 112 000 Kč. Cena za elektrickou energii byla v tomto měsíci 2,80 Kč včetně DPH a poplatků.

Společnost AERS se dlouhodobě věnuje vývoji a výrobě bateriových stanic typu BESS (Battery Energy Storage Systems) pro domácnosti, obchody, byty, služby a průmysl. Bateriové stanice v kontejnerovém provedení jsou vybaveny autonomní klimatizací a stabilním hasicím zařízením. Nové středně výkonné bateriové stanice MES jsou dodávány v konfiguracích o výkonu 100, 150 a 200 kW a kapacitou od 96 do 576 kWh a jsou určeny pro zajištění funkcí stabilizace odběrového diagramu v komerčních, průmyslových a výrobních areálech a pro podporu využití vlastní vyrobené energie z obnovitelných zdrojů. Úložiště MES lze využívat také pro nabíjení a dodávky energie z/do distribuční soustavy v cenově výhodnějších časových slotech v rámci spotového trhu OTE-ČR. Představují tak autonomní bateriový blok pro snadné připojení jedním výkonovým přívodem. 

„Konstrukční řešení používá unifikované rozměry průmyslových rozvaděčových skříní, tak aby mohly být využívány v kontejnerovém provedení stanice MES nebo v provedení pro instalaci do technického prostoru. Základní bateriový blok má kapacitu 96 kWh s proudovou kapacitou použitých článků 135 Ah. V jednom kontejneru MES může být instalováno až šest bateriových bloků,“ uvádí Cyril Svozil jr., předseda správní rady FENIX Group a ředitel společnosti AERS.

Podrobné informace o bateriových stanicích MES najdete na www.aers.cz, výsledky bilance všech pilotních projektů společnosti FENIX Group s bateriovými stanicemi HES, MES a SAS jsou dostupné na www.fenixgroup.cz.

PR

Foto: Archiv Fenix Group

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *