Chytré kamery sníží náklady na ostrahu

Tzv. chytré kamery nabízejí v posledních letech stále sofistikovanější funkce v sektorech výroby, logistiky, retailu či zdravotnictví. Kombinace kamer s umělou inteligencí otevírá nové možnosti i v rámci tradičního využití v oblasti ostrahy a správy budov. 

Díky integrovaným videoanalytickým funkcím, jimiž disponuje např. řešení od Konica Minolta, dokážou tyto kamery automaticky a rychle vyhodnotit různé situace. Včasnou reakcí pomáhají snižovat náklady na ostrahu a zvyšovat bezpečnost objektů. Příkladem mohou být kamery s funkcí predikce požáru. Ty jsou vhodné třeba pro sledování dobíjecích stanic a elektromobilů, jež si v současnosti pořizuje stále více firem. 

Umělá inteligence zabrání škodám

Místo operátora, který dříve musel sledovat množství monitorů, se umělá inteligence v jednotlivých kamerách rozhoduje sama. Kamery Mobotix M73 a S74 od Konica Minolta mohou kombinovat až čtyři funkce. Vedle klasické videokamery nabízejí audio výstup, termokameru, senzor na snímání pohybu nebo infračervený přísvit. Hlavní přednost celého řešení spočívá v tom, že jednotlivé kamery fungují jako samostatná zařízení a nevyžadují napojení na další centrální počítač ani software. 

Veškeré zpracování dat se odehrává uvnitř kamer s využitím technologií umělé inteligence a strojového učení. Systém automaticky reaguje na danou situaci, např. spustí alarm, předá informaci ostraze, rozešle varovnou SMS, vypne příslušný stroj nebo pošle aktuální videozáznam na vybraný server.

V případě elektromobilů, ale třeba i elektrických vysokozdvižných vozíků a dalších akumulátorových dopravních prostředků umějí chytré kamery vyhodnotit případnou rostoucí teplotu akumulátoru nebo dobíjecího stojanu a podle potřeby jej automaticky vypnout. Nejenže tak zabrání jejich poškození, ale dokonce předejdou vzniku požáru. Oheň je zrovna v případě elektromobilů mnohem náročnější na likvidaci než při jiných druzích pohonu, což může být problém především v prostorách podzemních parkovišť.

Nejde však pouze o elektromobily. Podle průzkumu společnosti Konica Minolta dochází v Německu k nahlášení požáru ve firmách průměrně každých pět minut. Úspěšnost protipožárního zásahu je přitom nižší než pětinová. Tím, že chytrá kamera upozorní na možné riziko požáru dříve, než vůbec vznikne, ušetří nejen náklady spojené s jeho likvidací, ale předejde i škodám na samotném zařízení.

Jak pracují termální kamery?

Tyto kamery pracují na principu tzv. termální termografie. Ta se zabývá měřením teploty na povrchu tělesa bezkontaktním způsobem a jeho analýzou. Výstupem termokamer je infračervený snímek neboli termogram, který vizualizuje intenzitu záření v infračervené části elektromagnetického spektra. Tzv. radiometrické termokamery pak umožňují určit teplotu v jednotlivých bodech termogramu.

Odhalí podezřelé chování i kouření v budově

Senzory v kamerách Konica Minolta jsou natolik citlivé, že dokážou odhalit zvýšení teploty i o pouhé dvě desetiny stupně a rovněž tak malý zdroj tepla, jako jsou hořící zapalovač či zapálená cigareta. Mohou tak mj. sloužit i pro sledování dodržování zákazu kouření.

Kamery umějí rovněž sledovat pohyb osob i za špatné viditelnosti, což je důležité při ostraze objektů. Mohou tak odhalit například neoprávněná vniknutí do areálu firem nebo poškozování jejich majetku. Výhodou je, že umělou inteligenci v kamerách lze „naučit“ i rozpoznávat konkrétní vzorce chování podle potřeb dané firmy. V současnosti se tak kamery Mobotix začínají využívat např. i pro predikci vandalismu.

 

PR

Foto: Archiv společnosti Konica Minolta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *