Kärcher – jednička na trhu úklidu

Německá rodinná firma Kärcher oslaví příští rok 90 let na trhu.  V současnosti působí v 68 zemích a zaměstnává ve světě kolem 13 000 lidí. Tuzemská pobočka Kärcheru zahájila v Praze provoz před 30 lety a nyní zaměstnává kolem 130 pracovníků. 

Od roku 2018 má Kärcher Česká republika novou centrálu v Modleticích, v blízkosti D1, byť v této lokalitě sídlí vlastně o 10 let déle. „Nedaleko jsme měli pronajatou budovu, ale prostory už nám byly malé, tak jsme hledali něco většího. Nakonec se nám tady podařilo koupit poslední volný pozemek a na něm postavit budovu podle našich potřeb,“ zahajuje náš rozhovor Milada Skutilová, jednatelka Kärcher Česká republika.

Co se v budově všechno nachází?

Zde máme nejen velké administrativní zázemí, ale zároveň i školicí centrum Kärcher akademie, velké servisní středisko se zázemím a skladovacími prostory. V našem Kärcher centru máme také prodejnu se showroomem, kde prezentujeme nejen zboží pro domácnost, ale hlavně zde máme vystavenou velkou část našeho sortimentu, zboží pro firmy.

Váš sortiment je rozdělen na dvě základní skupiny – pro domácí po užití a pro profesionální činnost.  Čím se kromě barvy od sebe liší?

Také v obratu nám tento sortiment vychází zhruba půl na půl. Ano, liší se barvou – co je žluté nebo bílé, je pro domácnosti, a design pro profesionály je antracitový se žlutými prvky. Navíc stroje pro profesionály jsou robustnější, stavěné na delší životnost, prostě na dennodenní profesionální používání. Takže jsou i dražší…

Když se ještě vrátíme ke značce Kärcher, která působí v mnoha zemích a zaměstnává lidí v řádu tisíců. Jaké byly začátky v Praze?

Kärcher celosvětově zaměstnává přes 13 000 lidí. Takže jsme v celosvětovém měřítku celkem malá firma a působíme v zhruba v 68 zemích na všech kontinentech. Jednotlivé pobočky mají za úkol samozřejmě prodej a servis zařízení v zemích, kde působí. V České republice měl Kärcher v roce 1993 dva zaměstnance, v dnešní době máme nějakých 130. Většina zaměstnanců pracuje v prodeji, ale máme také poměrně širokou servisní základnu.  Považujeme za velmi důležité mít spolehlivý servis pro profesionální zákazníky. V České republice máme síť Kärcher center, tedy značkových prodejen neboli kompetenčních center. Zákazník si tam může zboží nejen koupit, ale také nějaký stroj zapůjčit, měli by mu tam poradit, když neví čím co vyčistit nebo jak používat naše stroje.

Jsou tato centra kompletně ve vaší správě?

Máme 10 vlastních Kärcher center, která provozujeme sami a pak máme ještě 11 partnerských. V podstatě jsou to prodejny se školeným personálem, který rozumí problematice a je schopen poradit.

Jak jsou využívány půjčovny?

Služba půjčovny je velice populární. V Kärcher centrech máme běžně k dispozici takové menší stroje, například průmyslové vysavače. Velký zájem je o naše extraktory na čištění čalounění nebo koberců, které si hodně půjčují domácnosti i firmy. V několika půjčovnách máme profesionální tlakové myčky s ohřevem na čištění fasády, často se půjčují menší podlahové mycí stroje, třeba k čištění prodejen a provozoven jednou za čas o víkendu. Ale máme také velké podlahové mycí automaty na dlouhodobý pronájem, stejně jako komunální venkovní stroje. Tento byznysový model se rozvíjí.

Mají na vás profesionálové nějaké zásadní požadavky? Co je nyní takovým řekněme hitem?

Já si myslím, že jako hit od nás v podstatě zákazníci čekají spolehlivá zařízení, která vyřeší jejich problém. A nemůžu říct, že by nějaký stroj byl populárnější a jiný méně. V profi oblasti je pořád je velká poptávka po tlakových myčkách s ohřevem i bez něho. Patříme ke spolehlivým dodavatelům vysavačů jak na koberce a na suché nečistoty, tak těch mokro suchých nebo průmyslových vysavačů. Jedním z pilířů sortimentu, který prodáváme, jsou velké podlahové mycí automaty, hlavně v posledních dvou letech, kdy jsme vstoupili do oblasti robotiky. Jsou to takové, které umývají nebo čistí podlahu samy, bez ob sluhy. K dispozici je model KIRA B 50, který je vhodný jak pro čištění velkých ploch, tak pro vyhrazené prostory.

Takže je v podstatě univerzální?

Přesně tak, používá se v logistických areálech, ve výrobách, je i v jednom nákupním centru. Vždy je třeba stroj nastavit podle potřeb konkrétního zákazníka. Například v nákupním centru jede celý den, je to poměrně bezpečný provoz, robot se vy hýbá lidem, které je schopen identifikovat.  Ve skladech zase pracuje většinou přes noc, prostě záleží na zákaznících. Je vždy nastavený podle potřeb klienta. Vždycky je třeba jeden člověk, kterého vyškolíme a my poskytujeme každý měsíc servis.

Můžete poodkrýt váš současný program a kam vývoj směřuje do budoucnosti?

V každém případě to jsou roboty a budeme jejich sortiment rozšiřovat. Připravujeme menší typ robota, který bude mít za úkol hlavně vysávat velké plochy. Bude na trhu v České republice od ledna.

Takže se zákazníci mohou těšit…

Ten ale není úplně do domácností, je opravdu určen pro profesionály. Už jsme ho vystavovali loni v Berlíně na veletrhu

CMS, teď je prezentován také v Amsterdamu. Jedná se o model, který za hodinu vyčistí až 525 m² a hodí se zejména pro hotely nebo kancelářské budovy. Ve vývoji jsou také další modely robotů KIRA, které budou v různých provedeních a modifikacích na základě potřeb trhu a zákazníků. To je jeden směr. A pak se ubíráme směrem k rozšiřování sortimentu – od sofistikovaných produktů k základu. Takže v naší nabídce máme širokou škálu mopů, věder, úklidových vozíků, ale také různé speciální hadry a chemické přípravky.

Dnes je také aktuální, jak čistit solární panely. Máte na to nějaký fígl? 

Ano máme! V podstatě k tomu používáme vysokotlaké mycí stroje, nejlépe s ohřevem, protože nečistota se samozřejmě nejlépe odstraní teplou vodou. Existuje na ně speciální nástavec, jakási dlouhá tyč s kulatým kartáčem či mopem, který je očistí.  Doporučuje se solární panely nejméně jednou za rok očistit, aby se udržela jejich účinnost. Když na nich zůstane prachová vrstva, ztrácejí výkonnost.

Používá se na to nějaký speciální roztok?

Základem je trochu natlakovaná teplá voda a mechanický účinek onoho koncového kartáče či mopu.

Vaše stroje vyžadují poměrně sofistikovanou softwarovou podporu.

Ano, máme softwary na správu flotil čisti cích strojů. Je to podobné, jako to znáte třeba z leasingu aut. To je téma, které čas to řešíme s úklidovými firmami, že máme software, na jehož základě mohou řídit využití své flotily čisticích strojů. Software sleduje, kdy stroj byl v akci, jakou plochu vyčistil apod. Máme tu možnost u většiny našich strojů a využívá se to především v případě podlahových mycích automatů, zametacích strojů aj. – prostě tam, kde to má smysl. Jsou vybaveny dálkovým ovládáním, takže existuje komunikace mezi strojem a naším softwarem. My jsme schopni na dálku detekovat závady nebo prostě nutnost údržby, takže odpadají některé výjezdy na servis. Velmi často se to využívá právě u mycích center – jedno z nich máme tady u nás před domem – na manuální umývání vozidel. Právě tam velmi často pracujeme s dálkovou správou a včas vidíme, pokud dojde k nějakému softwarovému problému, který se dá napravit na dálku.

Arnošt Wagner

Foto: Bohdan Štoček

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *