Turnikety mohou být i designovým prvkem

Vstupní turniket nemusí být vždy jen nevzhledné zařízení bránící neoprávněnému vstupu, ale naopak může jít o designový prvek daného prostoru. Potvrzuje to přední český výrobce turniketů a identifikačních systémů, společnost COMINFO. 

„Turnikety přizpůsobíme na míru potřebám klienta, možnosti jsou široké v mnoha směrech. Lze si zvolit i libovolnou barvu nebo speciální povrchovou úpravu. Navíc turnikety dokážeme vybavit různou technologií pro zvýšení komfortu průchodu osob,“ potvrzuje Martin Tischer, obchodní ředitel COMINFO, se kterým jsme probírali nejen samotné designové možnosti, ale také spotřebu energie turniketů, jejich životnost i ekologickou stopu.  

Martine, v oboru turniketů nejste žádní nováčci a řadíte se mezi světovou špičku. V čem si myslíte, že je vaše hlavní konkurenční výhoda?

Výrobou vstupních zařízení se zabýváme více než 30 let, což je poměrně dlouhá doba na to, abychom získali dostatek relevantních zkušeností. Velkou výhodou je, že máme vlastní vývojové oddělení, takže dokážeme pružně reagovat na nové technologické trendy na trhu i na různé požadavky našich zákazníků. Jako jedni z mála nabízíme také řešení na míru. Turnikety jsme schopni vyrobit v jakékoli barvě či se speciální povrchovou úpravou, aby dokonale zapadly do daného prostoru. Například do budovy Národního divadla v Praze jsme dodali turnikety ve zlatém provedení, které tak podtrhly celkový historický ráz budovy. Turnikety umíme kompletně vybavit i požadovanou technologií, ať už jde o čtečky karet či QR, biometrické terminály, nebo sběrače návštěvnických karet. Vyhovět lze požadavkům na jiný tvar a rozměr turniketu, přidáme i osvětlení křídel ve firemních barvách. Dodáme také dotykový ovládací panel, kterým může personál pohodlně a jednoduše ovládat turnikety vzdáleně z recepce.

Vaše portfolio obsahuje mnoho modelů turniketů a vstupních branek. Podle jakých kritérií se mohou zákazníci při výběru správného modelu řídit, popřípadě co jim může usnadnit výběr?

S přizpůsobením turniketu zákazníkům vždy velmi rádi poradíme, stačí se na nás obrátit. Vyvinuli jsme vlastní aplikaci s rozšířenou realitou turnstileART, která je dostupná pro zařízení Android i Apple iOS. Ta umožňuje na tabletu či mobilním telefonu snadno vytvářet profesionální 3D vizualizace turniketů přímo na místě předpokládané instalace. Klient si tak může sám vyzkoušet, jak by v daných prostorách mohly vypadat různé modely turniketů, může si modely zároveň porovnat mezi sebou, což značně zjednoduší přípravu projektu a usnadní rozhodování. Dále mohou projektanti či architekti využít naše produkty převedené do BIM objektů ve formátu Revit.

Zmínil jste integraci nejrůznějších technologií. Nejběžnější jsou asi čtečky karet či QR kódů. Čím je možné dále turnikety vybavit?

Aby byly turnikety uživatelsky co nejpřívětivější a intuitivní, umíme je propojit s množstvím hardwarových technologií i dalším volitelným příslušenstvím. Ať už jsou to zmíněné čtečky karet nebo QR kódů, dále biometrické terminály se čtečkou otisku prstu nebo systémem pro rozpoznání obličeje, docházkové a vstupenkové terminály nebo i nouzové tlačítko. Velmi využívaná je také integrace systému pro přivolání výtahu, tzv. LiftCall. Po ověření přístupu kartou na turniketu přijede pro osobu výtah, který je právě nejblíže, a osobu automaticky zaveze do toho patra, kam má povolený přístup. Veškeré technologie integrujeme přímo do těla turniketu, aby nijak nenarušovaly celkový design. Zvenku tak naše turnikety vypadají stále elegantně, ale uvnitř jsou napěchované technologiemi.

Nabízíte nějaká řešení i pro bezbariérové vstupy do budovy? 

Samozřejmě. Turnikety dodáme s širokým průchodem pro komfortní vstup imobilních osob nebo rodiče s kočárkem. U vybraných modelů nabízíme i extra široký 1,5m průchod, který lze využít například pro dopravu materiálu.

Pro své produkty jste vyvinuli vlastní patentovaný motor. V čem jsou jeho hlavní výhody?

Jde o jedinečný bezkartáčový motor Magnetic Direct Drive (MDD), který jsme vyvinuli speciálně pro námi vyráběné turnikety a vstupní branky. Vyznačuje se extrémně dlouhou životností s garancí 25 mil. MCBF (počet cyklů mezi poruchami) a hodí se tak do míst s vysokým pohybem osob, jako jsou administrativní budovy nebo různé atrakce. Motor je zcela bezúdržbový a bez problému odolá vlhkému i prašnému prostředí, takže je skvělou volbou na nádraží či letiště. Jde také o jeden z nejtišších motorů na trhu.

Jak je to se spotřebou elektrické energie vašich produktů?

Dlouhodobě se snažíme minimalizovat ekologickou stopu všech našich činností. Posledním takovým krokem byla například instalace solárních panelů na střechu našich výrobních hal. Spolupracujeme převážně s místními dodavateli a díky úpravě našich výrobních procesů je až 99 % použitých materiálů recyklovatelných. Naše turnikety se vyznačují nejnižší spotřebou elektrické energie v pohotovostním režimu na trhu. Docházkové terminály mají ve stand-by režimu zhaslý displej a čtečky karet si samy regulují intenzitu svícení dle okolního světla.

PR, FOTO Archiv COMINFO

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *