Johnson Controls a moderní systémy ostrahy budov

Když jsem se před déle než deseti lety setkal s bezpečnostními systémy, nenapadlo mě, kam až se tyto, ale i ostatní technologie mohou posunout. 

Od správy nemovitostí, různých rekonstrukcí a staveb jsem se plynule přesunul k bezpečnostním technologiím. Jedním z aspektů bylo, abych se i v této oblasti více rozvinul a edukoval. I proto jsem si vybral Johnson Controls, globálního technologického lídra v oblasti building solutions.

Mou specializací se staly bezpečnostní technologie a požární systémy. Právě chytré bezpečnostní technologie mě uchvátily. Při studiu produktového portfolia Johnson Controls vidím nejvýraznější posun v několika oblastech – a to nejen díky videoanalytice.

Inteligentní vyhledávání už není jen fikcí z akčních filmů. Představte si, že máte výškovou budovu. Víte, že do ní např. pronikla podezřelá osoba nebo je tam zaměstnanec, jehož podezíráte, že způsobil určitou škodu (např. odcizil patent, jehož vývoj trval dlouhé roky). V budově je hodně lidí a velký počet kamer, takže manuální hledání by zabralo množství času a možná by nebylo ani úspěšné.

Jelikož od počátku známe parametry podezřelého (barva oblečení, rozpoznání obličeje), jsme schopni zadat systému, koho má zpětně hledat. Zde bych zdůraznil slovo „zpětně“, tzn. VMS (Video Management System) automaticky zpracuje, kudy se daný člověk pohyboval a co dělal. To znamená, že vytvoří krátké video, takový single clip of footage. Kdysi jsem u jiného zaměstnavatele zažil situaci, když do kancelářských prostor přes nedovřené dveře pronikl cizí člověk a ukradl dva notebooky. Tehdy jsme ho nedopadli. 

V případě soukromého objektu je velkou výhodou inteligentního vyhledávání, že umíme po určitou dobu nastavit, že pokud již někdo v daném objektu prováděl trestnou činnost a vrátil se, systém automaticky notifikuje ostrahu, čímž lze předejít dalším škodám. 

Tím se dostávám k další velmi zajímavé technologii, jíž je ochrana perimetru pomocí radaru integrovaného do VMS. Ten je vhodný zejména pro průmyslové a výrobní areály nebo logistické parky, resp. obecně pro velké plochy. Radar má ve spolupráci s VMS řadu výhod.

Je snadnější na instalaci v porovnání s tradičními technologiemi. Pomocí radaru lze vytvořit virtuální hranici (nebo chceme-li plot), kterou potřebujeme střežit. V případě, že někdo nebo něco tuto hranici překročí, radar automaticky nasměruje PTZ (Pan-Tilt-Zoomotočné, posuvné a zoomovací) kamery na daný objekt. PTZ kamery začnou objekt sledovat a vyšlou notifikaci (alert) zodpovědné osobě. Celý systém umožňuje správu událostí v reálném čase (real-time event management). Výhodou je, že při velké rozloze areálu není zapotřebí instalovat desítky kamer, ale díky radaru násobně menší počet PTZ kamer. Ostraha se tak nebude ztrácet ve velkém množství dat. Pro pokrytí kompletního perimetru využíváme software pro simulaci dosahu radaru i PTZ kamer.

Radar dokáže detekovat průnik osob, zvířat, aut, či dokonce lodí. Pryč jsou tedy časy, kdy na velínu seděla ostraha, sledovala velký počet kamer a po areálu chodili další psovodi (s nadsázkou řečeno). A v případě, kdyby ostraze na velínu něco uniklo, VMS vytvoří videozáznam o průniku. Radar funguje samozřejmě za každého počasí, tj. ve sněhu, mlze či dešti, ve dne, v noci. Zároveň dochází k eliminaci falešných alarmů.

Jednoduše řečeno radar je jednoduchý na instalaci a údržbu, pro pokrytí perimetru je ve srovnání s klasickými koncepty zapotřebí méně hardwaru, je k dispozici větší pokrytí areálu a funguje za každého počasí.

Slyšel jsem, že v jednom podniku se „ztrácí“ materiál za miliony korun ročně. Radar je proto ideálním řešením, jak ochránit podnikání a kritickou infrastrukturu. Z pohledu provozních nákladů navíc není třeba početný tým ostrahy, stačí mít chytrou technologii od Johnson Controls.

Videoanalytika je další postup, který může pomoci při ostraze objektů. Rád bych se proto na chvíli vrátil do minulosti. Před pár lety jsem pomáhal bývalému zaměstnavateli budovat operační středisko v texaském San Antoniu. Ze staré vojenské základny jsme vytvořili krásné kancelářské prostory. Když jsem se z Ameriky vrátil, po čase mi reportoval člen mého týmu, že máme problém. Přilehlé parkoviště, na němž parkovali naši tehdejší zaměstnanci, si oblíbil organizovaný gang, který opakovaně kradl za bílého dne různé díly aut. Řešení bylo tehdy obtížné. Když se dnes podívám na produktové portfolio Johnson Controls, vidím možnosti, které by mohly vyřešit výše uvedený problém. 

Pomyslnou pomocnou ruku nabízí právě videoanalytika. Ta nabízí široké možnosti uplatnění od rozpoznání barvy auta, jeho velikosti nebo typu. V okamžiku, kdy víme, že gang jezdí např. v černé dodávce nebo se všichni pohybují ve skupině, tak VMS umí automaticky informovat ostrahu. Zde bych se rád vrátil k této skupině. Dejme tomu, že gang zaparkuje vozidlo mimo střežený perimetr a skupina se pohybuje pohromadě. Díky AI modelu umíme rozpoznat, že v čase, kdy by se po parkovišti měli pohybovat maximálně jednotlivci, je zde skupina lidí. Vzhledem k tomu, že se jedná o neobvyklý jev, VMS vyšle notifikaci ostraze. Umíme si pomoci i tím, že jednoduše víme, že zaměstnanci pracují v kanceláři, a proto by nemělo být žádné vozidlo v pohybu. Pokud nějaké vozidlo přijede v neobvyklý čas, opět můžeme vyslat alert ostraze.

Dalším specifickým příkladem jsou vymezené plochy, kde není žádoucí, aby stála nebo parkovala vozidla, např. příjezdové plochy IZS, zásobovací trasy, parkovací místa pro zdravotně postižené apod. I v takovém případě umíme vyslat alert ostraze, pokud na této ploše stojí definovaný dopravní prostředek.

Potřeba manuálního monitoringu v podobě lidského faktoru se díky AI modelům, resp. videoanalytice snižuje stejně jako počet falešných alarmů. Zároveň se zvyšuje úroveň vyřešených bezpečnostních incidentů nebo těch, jimž se povedlo předejít. 

Radim Sroka

Radim Sroka má přes 10 let zkušeností se správou majetku, facility & property managementem a investičními projekty suchých staveb v kancelářích, které získal v OKIN Group, a. s. Zkušenosti uplatnil i v texaském San Antoniu při spouštění nového operačního centra a v africkém Johannesburgu v rámci studie proveditelnosti. Ve Škodě Digital, s. r. o., řídil projekt realizace nových kanceláří v Ostravě, Praze a Plzni včetně návazných relokací a zabýval se implementací bezpečnostních technologií – kamerových, přístupových a bezpečnostních systémů včetně návazných bezpečnostních procesů. V Johnson Controls Building Solutions, spol. s r. o., se věnuje návrhům, prodeji a projektové implementaci požárních a bezpečnostních technologií.

 

Foto: archiv Joohnson Controls Building

Solutionsm a Bohdan Štoček

 

Kontakt: radim.sroka@jci.com

Odkaz na web: https://www.johnsoncontrols.com/security

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *