Snímače PWS vyvinuté firmou H&B Group

H&B Group vyvíjí a dodává digitální technologie a komponenty včetně hardwaru pro globální hráče již řadu let. Nyní vám představujeme PWS CISA – zařízení pro snižování provozních nákladů v segmentu hospitality, tedy v ubytovacích zařízeních všech velikostí a formátů, které je však využitelné pro jakýkoli provoz.

PWS (Power Saving System) je zařízení, které slouží k úspoře elektrické energie tím, že odpojuje silové okruhy napájení 230 V v hotelových pokojích v době, kdy host není přítomen. Vedle toho však může zajistit, aby byla teplota v pokoji upravena na ekonomickou úroveň – aby se v zimě příliš netopilo a aby v létě zbytečně neběžela klimatizace. Tuto funkci zajišťuje PWS tím, že je schopen ovládat pokojový regulátor.

Není karta jako karta

Úspora elektrické energie pouhým odpojením světel a zásuvek se pohybuje v řádech jednotek procent, avšak úspora vzniklá úpravou teploty dosahuje až desítek procent. A to už je zajímavý efekt.

Systém funguje na principu přítomnosti pokojové karty ve snímači (slotu) umístěném obvykle na stěně v blízkosti prvního spínače světel u vstupních dveří do pokoje. Aby tento slot byl vidět i za tmy, mívá obvykle místo, kam je třeba kartu zasunout, osvětlené pomocí LED.

Filozofie je taková, že host potřebuje mít svou kartu u sebe v okamžiku, kdy chce do pokoje vstoupit. Bez ní si totiž neodemkne zámek. Navíc když kartu při otevírání pokoje musí mít u sebe, nemůže ji nechat ve slotu. V té době proto PWS odpojí všechny silové okruhy v pokoji – kromě těch, které odpojeny být nesmějí (chladnička, zabezpečení apod.), a pokud je v pokoji regulátor teploty, nastaví ho na ekonomickou hodnotu.

Nejjednodušší jednotky PWS pracují s jednoduchým mechanickým spínačem, který zasunutá karta sepne. Takový systém však lze snadno oklamat zasunutím kusu kartonu či jiné karty než pokojové. Aby se stal efektivním, je třeba, aby rozpoznal, zda ve slotu je skutečně právě to, co jej má sepnout, tedy hotelová karta. A právě to je předmětem vývoje společnosti H&B Group.

Chytré karty přispívají k úsporám

Firma H&B Group dlouhodobě spolupracuje s italskou nadnárodní společností CISA, která je členem celosvětové skupiny Allegion a v sortimentu svých kartových zámkových systémů měla snímače PWS, které zpočátku pracovaly s mechanickým spínáním. Později vyvinula systém s optickým snímáním černých polí, která byla natištěna na klíčových kartách. Ten byl sice dokonalejší a neaktivoval se v případě předmětů bez černých polí na správných místech, ale dal se poměrně snadno oklamat. Navíc vyžadoval, aby černá pole byla na kartě natištěna, což její pořizovací cenu neúměrně zvyšovalo.

Změna nastala se zavedením bezkontaktních karet. Tady přišla firma H&B Group s myšlenkou číst obsah paměti a vyhodnotit, zda jde o správnou kartu, či nikoli. H&B Group vyvinula snímače PWS, které dokážou detekovat, že ve spínači je skutečně karta ISO 14443B, kterou ve svých zámkových systémech používala firma CISA, a je správně naformátovaná. Snímač sepne stykač pouze v takovém případě a na jinou kartu (nebo na nenaformátovanou) nereaguje. Tento snímač nabídla H&B Group firmě CISA, která jej zařadila do svého portfolia. Od té doby je H&B Group dodavatelem a partnerem CISA a vyvíjí pro ni a dodává inteligentní spořiče PWS. 

Zpočátku se jednalo o jednoduchou detekci vložené karty se záznamem CISA. Tehdy nebylo možné rozlišit, zda se jedná o kartu k danému pokoji, nebo rozpoznat typ karty. Postupem času vznikaly nové verze PWS slotů, které pracovaly i s kartami podle normy ISO 14443 A (MIFARE) a dokázaly rozpoznat, zda vložená karta patří hostovi nebo personálu. Podle toho byl systém PWS schopen ovládat dva stykače a spínat jiné okruhy v případě přítomnosti hosta nebo personálu. Samozřejmě se tato funkce týkala i pokojového regulátoru, který byl nastaven na jinou teplotu, pokud by byl pokoj prázdný, jinou v přítomnosti hosta a jinou, pokud by zde pracoval personál. Tato varianta snímačů PWS už rovněž byla schopna zjistit, jestli vložená karta je naprogramovaná právě pro pokoj, kde se onen spínač nachází, protože jiná jej neaktivuje.

Recepce má přehled o pohybu hosta

V současné době vyvíjí H&B Group pro firmu CISA novou verzi PWS, která bude pracovat jak s kartami MIFARE, tak i DESFIRE. To je technicky náročné, protože každý typ pracuje s naprosto odlišnými komunikačními protokoly, což vytváří tlak na výpočetní kapacitu procesoru snímače PWS, a tedy i na jeho rozměry a energetické nároky.

Dalším rozšířením funkce snímače PWS, jehož vývoj je již dokončen a o jehož zařazení do portfolia firmy CISA se jedná, je detekce přítomnosti hosta a následná informace pro recepci hotelu. Při používání plastových karet k odemykání dveří totiž odpadá nutnost vracet klíč do recepce při odchodu z hotelu. Personál tedy nemá možnost pohledem na věšák s klíči poznat, zda host je nebo není v hotelu, jako tomu bylo dříve. Avšak o tom, kde v hotelu se host nachází, přehled nebyl. Systém PWS vyvinutý H&B Group pro firmu CISA dokáže recepci takovou informaci poskytnout – a nejen to. 

Tato generace snímačů je totiž schopna číst data z paměti karet a analyzovat je. Na základě této analýzy dokáže rozpoznat, čí karta je do snímače vložena. Pomocí vestavěného komunikačního protokolu RS485 pak lze tuto informaci přenést do recepčního PC, na jehož monitoru software vyvinutý rovněž v laboratořích H&B graficky zobrazí, který pokoj v hotelu je prázdný, kde je host a kde personál. Tímto způsobem je možné upozornit recepci, že dveře pokoje nejsou dobře zavřené nebo že do pokoje vstoupil někdo, kdo nemá správnou kartu. Filozofie této funkce je totiž taková, že po rozepnutí dveřního kontaktu, k čemuž může dojít jen otevřením dveří, se předpokládá, že někdo vstoupí do pokoje. Pokud má tato osoba správnou kartu, vloží ji následně do snímače, aby mohla používat osvětlení a elektřinu. Pokud tedy je vložena karta ve stanoveném časovém limitu, systém nic neavizuje. V případě, že se tak nestane, je předpoklad, že v pokoji je někdo cizí. Při odchodu je logika opačná. Pokud jsou dveře otevřeny krátce po vyjmutí karty ze spínače, je vše v pořádku a alarm se neozve. Grafický software v recepci takové situace barevně a akusticky zvýrazní, aby byl personál spolehlivě informován.

H&B Group je díky vlastnímu technologickému inkubátoru schopna vyvíjet, vyrábět a dodávat instalační celky, komponenty a související zařízení včetně ovládacích periferií a obslužného softwaru (nebo API integrací do požadovaného systému) pro finální integrátory na trhu, stavení a montážní firmy. Vše, co je spojené s přístupovými systémy, zabezpečením budov, propojením technologií, senzoriky a sběru dat, a to včetně integrace do chytrých domácností.

Red

Foto: Archiv redakce

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *