Nová technologie Master/Client – revoluce v audiotechnologiích

Hudba a zvuk jsou nedílnou součástí našeho života. V komerčních budovách, jako jsou hotely, restaurace, obchody a kanceláře, má správné ozvučení klíčový vliv na atmosféru a tím i na zisky.

Význam audia v moderních budovách je obrovský. Kvalitně provedený audiosystém vytváří příjemné a pohodlné prostředí, motivuje a zvyšuje produktivitu a podporuje pozitivní vnímání prostoru, čímž zvyšuje prodeje. Dosud byla realizace sofistikovaného ozvučení velmi komplikovaná a nákladná. Samotný provoz pak složitý a energeticky náročný. Audio bez kompromisů si mohly dovolit jen luxusní podniky. Nová technologie Master/Client to ale kompletně mění.

Technologie v audiu: Jak se to dělalo doteď?

V komerčních budovách jsou využívány různé technologie. Tradiční pasivní reproduktorové systémy jsou cenově dostupné, ale trpí elektromagnetickým rušením a ztrátami signálu.

Stovoltové audiosystémy umožňují dlouhou kabeláž bez významných ztrát, proto jsou častou volbou do kancelářských budov, škol, nákupních center, hotelů i továren. Avšak kvalita zvuku utrpí. Jde tedy o jakýsi kompromis mezi délkou kabeláže a kvalitou zvuku; kvůli kompresi a vysoké impedanci dochází ke ztrátě detailů a dynamiky.

Síťové audiopřenosy naopak slibují vysokou kvalitu zvuku, zároveň pro optimální výkon vyžadují komplikovanou a spolehlivou síťovou infrastrukturu. To znamená i složitou správu, odborné znalosti a nákladný hardware s finančně náročnou implementací. Samozřejmostí je i velký rack s aktivním chlazením a tedy vysokou spotřebou. Síťové přenosy také často trpí i nesynchronním zvukem napříč více reproduktory.

Master/Client: Komerční ozvučení bez kompromisů

Technologie Master/Client představuje revoluci v instalaci audiosystémů. Nabízí kvalitu zvuku a pokročilé možnosti síťových zesilovačů a reproduktorů, zároveň eliminuje jejich nevýhody. Stojí zlomek ceny, nepotřebuje síť a instalaci zvládne běžný elektrikář.

Představte si že:

  • Máte jednu miniaturní krabičku na DIN liště
  • Je pasivně chlazená
  • Jedním kabelem na ni připojíte až 210 aktivních reproduktorů
  • Pokud je 200 málo, můžete dále přidávat další jednotky bez omezení
  • Reproduktory lze softwarově seskupovat
  • Konfigurace nepotřebuje IT specialistu a trvá chvilku
  • Ovládání celého systému zvládne malé dítě
  • Spotřeba je naprosto minimální
  • Kvalita zvuku je nekompromisní
  • Ušetřená kabeláž a místo v rozvaděči / racku se jen těžko dá vyčíslit

A to je ve zkratce technologie Master/Client.

Audioserver: Výkonný a efektivní mozek systému

S technologií Master/Client vstoupil na trh Loxone, lídr v inteligentní automatizaci domácností a budov. V zádech má dceřinou společnost Quadral, léty prověřenou německou značku hifi reproduktorů. 

Master/Client je rozšířením pro již dříve uvedený Audioserver. Tato řídicí jednotka ozvučení poskytuje dvojnásobný výkon zesilovače ve srovnání s tradičními systémy.

Běžné zesilovače třídy A/AB s analogovou přenosovou technologií jsou často spojeny se značnými ztrátami. Audioserver a Master/Client však spoléhají na digitální zpracování signálu a inovativní reproduktory vyvinuté speciálně pro tuto technologii poskytují celé zvukové spektrum ve špičkové kvalitě. Digitální signálový procesor (DSP) rozděluje frekvenční pásma na vysoké a nízké tóny naprosto beze ztrát signálu. 

Tento systém je navržen tak, aby byl nenáročný na prostor. Jasným důkazem je to, že se Audioserver vejde na DIN lištu v rozvaděči. Není nutný žádný obří a energeticky náročný rack s potřebou aktivního chlazení.

Kombinace vysoce účinných zesilovačů třídy D a DSP slibuje kromě vysoké kvality zvuku i nízkou spotřebu energie. To je zásadní výhodou v komerčních prostorách, kde se musí optimalizovat provozní náklady a zároveň zajistit špičkový výkon.

Flexibilita a jednoduché ovládání spousty funkcí

Celková délka kabeláže mezi rozhraním a reproduktory může dosahovat až 150 m, což umožňuje pokrytí velkých prostor. Reproduktory Client mohou být rozmístěny ve více oblastech a řízeny individuálně co do hlasitosti nebo přítomnosti.

Připojení Bluetooth umožňuje přehrávání hudby z mobilních zařízení, což je ideální pro hotelové pokoje a jiné privátní zóny. Aplikace Loxone dává správci nad audiem plnou kontrolu – možnosti a práva pro ovládání audia může admin nastavit uživatelům nebo skupinám uživatelů individuálně. Lze vytvářet playlisty a audioskupiny, využívat streamovací platformy jako Apple AirPlay a Spotify či lokální úložiště a mnohem více.

Díky této flexibilitě lze navrhnout a implementovat multiroom audiosystém, který přesně odpovídá potřebám konkrétního prostoru, ať už jde o rozlehlý hotelový komplex, nebo menší kavárnu. Inteligentní automatizace například uzpůsobuje hlasitost a žánr hudby dynamicky přizpůsobí denní době. V restauraci tak může ráno hrát klidná hudba pro příjemné snídaně, zatímco večer může být atmosféra podpořena živějšími tóny.

Integrace Soundsuit pro komerční využití

Zmínili jsme streamovací platformy – ano, je to možné, ale v komerci to není tak snadné. Důležité je dodržovat licenční podmínky pro přehrávání hudby. Loxone proto nabízí integraci se službou Soundsuit, která je licencována pro komerční využití ve více než 50 zemích světa. Soundsuit umožňuje legální a kvalitní streamování hudby a díky této integraci můžete službu jednoduše propojit s audiosystémy Loxone a zajistit tak profesionální ozvučení.

Nové produkty pro dokonalý zvuk

Reproduktory kompatibilní s technologií Master/Client se jmenují Install Speaker 7 a 10 Master/Client, kdy číselné označení znamená průměr v palcích. Tyto reproduktory jsou vhodné k instalaci na strop, stěny i nábytek. Stejné konstrukce je i subwoofer Install Sub 10 Master/Client, který se postará o extra silné basy. Pokud je zahrnut v instalaci, systém automaticky upraví nastavení DSP pro optimální rozdělení signálu. Satellite Speaker IP64 Master/Client je pak reproduktor, který lze postavit nebo zavěsit a je vhodný i pro venkovní využití.

Díky možnosti instalace do různých typů interiérů je lze snadno integrovat do stávajícího designu prostoru, aniž by narušovaly jeho estetiku.

Zajistit kvalitní a flexibilní ozvučení pro jakýkoli komerční objekt je snazší než kdy dříve. Inovativní přístup Loxone nabízí technickou vytříbenost, praktičnost a flexibilitu, kterou moderní prostory vyžadují. Ať už potřebujete vytvořit příjemnou atmosféru v restauraci, motivující prostředí v posilovně, nebo elegantní zvukové kulisy v hotelu.

Řešení vám navrhnou a nainstalují proškolení instalační partneři Loxone. Veškeré informace o audiu, jeho plánování a funkcích naleznete zde: bit.ly/audiorevoluce

David Nebor

Foto: Archiv Loxone

Master/Client pro nás byl vstupenkou do velkého wellness projektu

V případě krásného projektu Aqua Terme Spa Vista v rámci Horského resortu Dolní Morava jsme klienta přesvědčili, aby původně navržený audiosystém jiné značky nahradil reproduktory Quadral, které specifikací vycházely co do kvality lépe, a řízením pomocí Loxone Audioserveru. V této chvíli je naprojektováno 190 reproduktorů, z nichž je velká část Master/Client v režimu aktivního audia.

Klasická audioinstalace v tak velkém rozsahu s sebou nese problémy jako souběh kabeláží nebo rušení signálu. Technologie Master/Client však naše řešení kvalifikovala i pro takový velký projekt, a to především díky kabeláži.

Klientovi jsme tak schopni nabídnout velmi flexibilní řešení. Věděl, že bude potřeba projekt dělit na větší počet audiozón. Klíčová otázka zněla, jak přesně je rozdělit. Loxone nám umožnil vytvořit menší celky, které si pak může klient sám přizpůsobit na straně softwaru.

Při instalaci stovoltového audia bychom běžně použili větší počet reproduktorů v jedné lince a ze všech by hrála stejná hudba o stejné hlasitosti. Audioprojekt by tak byl závislý právě na tom, jak je tato linka sestavena. Takhle jsme však schopni umístit jeden reproduktor Master a kolem něj šest Clientů. Díky těmto malým celkům skládáme zóny flexibilněji a rozhodujeme, které budou přehrávat společně a které budou hrát specifické audio pro specifické prostory. Pro napájení používáme Power Supply & Backup a díky tomu budeme monitorovat celkovou spotřebu audiosystému i pro jednotlivé zóny, což je výhodné pro vyhodnocení provozních nákladů na dílčí části provozu.

Klíčovým argumentem pro využití Loxone byla pro klienta možnost propojit většinu technologií do jednoho systému. Audio je totiž jen součástí, dále stejným systémem odřídíme i světla, stínění, vzduchotechniku, vytápění s integrovanými ventily Belimo na MP-Bus či zpětné získávání tepla ze saun, kterým pak pomáháme nahřívat TUV.

Filip Kubín, jednatel, Evora Smart (Loxone Gold Partner)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *