Oslava 25. výročí založení České asociace úklidu a čištění

Bylo 24. listopadu odpoledne a strašně pršelo. No nic, říkala jsem si, snad to všechny neodradí a přijedou. Naštěstí neodradilo. Sešlo se nás 75 a opravdu jsme si to užili až do časných ranních hodin.

Začali jsme nevesele. Od paní JUDr. Schormové jsme si vyslechli, co se bude dít s dohodami mimo pracovní poměr, co už platí a co nás čeká v našich nejběžnějších způsobech zaměstnávání, tedy DPP a DPČ. Radostné povídání to nebylo a všem je nám jasné, že pokud chceme pracovat podle litery zákona a konsolidačního balíčku, tak nezbyde než vyjednávat o zvýšení cen, jelikož v úklidu je přes 90 % lidí zaměstnaných právě na DPP nebo DPČ. Klienti určitě nebudou nadšeni a lze očekávat mnoho nových výběrových řízení. Ale jelikož se uklízet prostě musí, tak věřím, že to přežijeme. A to jsme si také na konec popřáli.

Nahradí nás roboti?

Pak už následoval program plný dobrých zpráv a radosti. Hned první odborná prezentace partnera oslav a večera – firmy KÄRCHER – nám ukázala, kam náš obor směřuje. Po sále jezdila KIRA B50, autonomní podlahový čisticí stroj, a pan Chalupníček nám k tomu vykládal, co všechno tento novodobý pracant s dobíjecí stanicí umí. KIRA B50 patří v současné době ke špičce na trhu a umí mnoho toho, co jiným chybí. A viděli jsme i novinku, malou sestřičku KIRU CV50, což je profesionální autonomní vysavač na koberce i na tvrdé podlahy. A zajímavé rovněž bylo, že KÄRCHER představil novou spolupráci s jedním z největších dodavatelů manuální techniky, firmou TTS. KÄRCHER navíc celou plochu sálu s povrchem z dřevěných parket před naší akcí vyčistil, protože oslavovat úklid na špinavé podlaze, přece nejde.

Následovala prezentace dalšího partnera oslav a večera – firmy UNIKONT Group. Ta nabízí široký sortiment čisticí a komunální techniky předních světových výrobců. A ani tady nescházelo předvedení budoucnosti úklidu, tedy strojního mopování. Scrubmaster B5 od firmy HAKO je opravdu špičkou v této kategorii a je vidět, že v Německu nad tím někdo přemýšlel hlavou. Je to totiž robustní, ale přitom lehký a na ovládání jednoduchý stroj, který se dostane do rohů a účinně vyčistí i jinak nedostupné. Takže kvalita údržby podlahových ploch, např. na toaletách, je nesrovnatelná.

Chytrá a šetrná chemie

A jelikož bez chemických prostředků se úklid neobejde, následovala pak série prezentací partnerů oslav a večera na toto téma. Široké portfolio výrobků a některé novinky představil Petr Chudomel z firmy CORMEN, která se před 20 lety začala jako první česká firma věnovat výrobě profesionální čisticí a úklidové chemie. A pojala to už tehdy opravdu profesionálně, výrobky jsou barevně kódované, s jednoduchým číselnými označením řad a hlavně jde o vysoké koncentráty. V profi úklidu mají odpověď na většinu problémů a otázek. A některé jejich výrobky jsou už dnes ekologické stejně jako vysoce účinné, a firma v rámci spolupráce s CAC chce tento segment ještě více rozvinout.

Novinkou na trhu a dá se říci, že jedinečnými produkty se prezentovala firma MAXIDINA, která se specializuje na multifunkční ekologické produkty, jež spolehlivě čistí a odstraňují zápach tím, že likvidují jeho zdroj. Všechny výrobky efektivně odstraňují organický biofilm, který nelze eliminovat běžnými čisticími prostředky. Velkou výhodou je jejich bezoplachové použití při běžném úklidu. Další plus je obrana proti špatnému dávkování tím, že správně koncentrovaná dávka prášku je v sáčcích rozpustných ve vodě. Tím se předejde předávkování a navíc – jelikož se sáčky skladují v objemově malých plastových nádobách, šetří se skladovací plocha i přepravní náklady. Tyto produkty jsou plně ve shodě s reporty ESG. A největší zázrak je, že je to tři v jednom: ekologické, opravdu účinné při čištění a likvidaci zápachu a navíc má i dezinfekční efekt. V Mánesu nám to přímo demonstrovali na páchnoucí špinavé popelnici, která po pouhém vystříkáním byla čistá a voněla.

Posledním prezentujícím byla firma Xcare Robotics, která představila nové chemické produkty v oblasti čištění solárních panelů a prevenci znečištění systémem nanotechnologie. Součástí byla i prezentace autonomních robotů na toto specifické čištění. Další část byla o robotických autonomních zametačích firmy Fybots pro průmyslové objekty, zejména skladovací plochy. Prostě řítíme se do doby robotické…

Tím skončila odborná část oslav našeho výročí. Je vidět, kam úklid směřuje. Důvodem je i nedostatek pracovních síly a stále větší náklady na pracovníky. Nebojíme se, že by naše paní uklízečky a páni uklízeči podle známého bonmotu „neměli co žrát“, jelikož roboti nezvládnou všechny úklidové činnosti a vždy k nim bude potřeba člověk. Jen se v budoucnu složení úklidových týmů trochu změní, protože budeme potřebovat i pracovníky, kteří budou umět roboty servisovat a tak trochu programovat a zároveň budou kontrolovat jejich „práci“, popř. dočišťovat a organizovat činnosti tak, aby byly efektivní a flexibilní.

Víno, zpěv i dobrý skutek

Venku se setmělo, a tak konečně nastal čas se bavit. Kromě sfoukávání 25 svíček, výborného jídla a pití nás také čekala zábava. Celým odpolednem a večerem provázel moderátor, hudebník a bavič Radomír Švec. Zlatým hřebem večera pak byla hra Chcete být milionářem CAC?, kde byly úklidové otázky a tři záchytné body s hodnotnými cenami, počínaje lahví dobrého vína přes stříbrné pero s českými granáty až po hlavní výhru, jímž byl milion zážitků v penzionu Na kraji lesa ve Valašském Meziříčí. Radomír se úspěšně zhostil role průvodce z televizní verze hry. Byla to velká legrace a všichni jsme se srdečně bavili. Věříme, že se vítězce bude milion zážitků líbit.

Radomír nám ještě zahrál a zazpíval směs písní ze světa, ale také z Čech a Moravy a plný sál se nejen rozezpíval, ale i roztančil.

Součástí programu byla také charitativní tombola, kde jsme vybírali na čtyřletého Filípka, který se narodil se vzácnou genetickou vadou. Kvůli ní mu ve svalech chybí dostatek bílkoviny – merosinu, a tak nemůže bez pomoci běhat, stát ani sedět. Na cestě životem musí tento roztomilý chlapeček překonávat různé překážky, a tak jsme ho na základě doporučení nadace Konto bariéry podpořili. Filípkovi rodiče věří, že jejich syn bude jednou samostatný, a dělají pro to všechno. Hipoterapie, chůze ve vodě, masáže, domácí cvičení nebo intenzivní rehabilitace, to vše posouvá Filípka stále kupředu. 

Filípek používá pojišťovnou nehrazené pomůcky, jako je chodítko, lehoučký vozík a terénní kočárek a dvakrát ročně absolvuje intenzivní rehabilitační pobyt ve specializovaném centru. To ovšem stojí desetitisíce korun a najít je v rodinném rozpočtu je náročné… Z vybraných finančních prostředků rodiče chtějí tento rehabilitační pobyt Filípkovi uhradit. Šek na 15 000 jsem předala rodině 12. prosince spolu s dalšími sponzory. 

A jak skončil večer? Tančili jsme, zpívali jsme, dokonce došlo i na zpěv a hru na kytaru jednoho a poslední z nás odcházeli až po půlnoci. Zkrátka jsme si to užili a o něco lépe jsme poznali, protože se nás sešlo na 80. 

Další akce nás čekají v novém roce 2024, a věříme, že opět rozšíříme naše řady, tak jak tomu bylo i letos. Protože úklid i přes všechny ty trable je úžasná věc. 

Text: Irena Bartoňová Pálková

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *