Jak chytrá automatizace inovuje facility management?

Rezidence Oskarka v Českých Budějovicích má pod střechou mnoho technologií stejně jako každá moderní budova. Liší se tím, že investor viděl několik kroků dopředu a zvolil jeden řídicí systém pro všechno místo mnoha jednoúčelových. Došlo ke snížení pořizovacích nákladů, přesto mají byty inteligentní funkce navíc a automatizace se stala nejlepším parťákem facility manažera.

Jsme v garážích bytového domu a od ulice nás dělí pouze mříž, takže cítíme mráz zvenčí. Nad hlavou nám vede soustava potrubí. Projektanti správně mysleli na nahřívání, které brání jeho zamrznutí. Řídicí systém budovy tak sleduje data z nainstalované meteostanice, která primárně dodává informace pro automatické ovládání stínění a v případě potřeby aktivuje nahřívání trubek.

Ale nebyla to samozřejmost. Původní návrhy počítaly se samostatným systémem pro řízení nahřívání, který by investora stál další peníze a k ničemu dalšímu by nesloužil.

Podobně je to v Rezidenci Oskarka se vším, s každou technologií. Místo toho, aby mělo v technické místnosti základnu více systémů, je tu pouze jeden hlavní, který má celý dům pevně pod kontrolou. Mluvíme o inteligentní automatizaci Loxone a její řídicí jednotce Miniserveru. Díky němu je Rezidence Oskarka prvním inteligentním bytovým domem na jihu Čech. Do nových bytů v Českých Budějovicích se již nastěhovali první šťastní obyvatelé.

Výhody pro všechny

Jiný přístup je vidět na první pohled v technické místnosti – ušetřil se prostor. Kdyby se investor nerozhodl redukovat řízení na jeden systém, byla by dvakrát více zaplněná. „Veškeré technologie instalované v budově vzájemně spolupracují. Loxone je dostává na jedno místo, čímž obyvatelům, správci budovy i investorovi zásadně zjednodušuje přístup k informacím potřebným k řízení a fungování jednotlivých bytů i celé budovy,“ vysvětluje Radek Úlehla ze společnosti E-TALPA, který v Rezidenci Oskarka systém Loxone instaloval a programoval.

Jak jsme již naznačili, pro investora či developera je automatizace výhodná především díky snížení pořizovacích nákladů – neplatí za spoustu jednoúčelovek, ale jednoho univerzála. A v neposlední řadě nabízí klientům kvalitnější a komfortnější bydlení, Loxone totiž poskytuje řadu inteligentních funkcí 110 bytovým jednotkám:

  • Chytrý přístup – pokud na domácnost někdo zvoní a obyvatelé nejsou doma, mohou se s návštěvou spojit vzdáleně přes mobilní aplikaci.
  • Automatické vytápění – v bytě se udržuje ideální vnitřní teplota podle aktuálních podmínek a na základě kalendáře.
  • Měření energií – možnost (i vzdáleně) sledovat spotřebu energie v aplikaci Loxone včetně nabíjení elektromobilu v garážích.

Nejlepší kamarád facility manažera

Ale co je možná nejdůležitější… Takové řešení nezajistí pouze správné fungování objektu, ale v příštích desítkách let zásadně usnadní jeho správu. To ocení především správce budovy. Říci, že má celý dům v kapse, není daleko od pravdy. Vše potřebné totiž vyčte z mobilní aplikace (v níž má samozřejmě mnohem širší práva než uživatelé bytů).

Pokud jde o odečty energií z bytů, není třeba obíhat každé patro zvlášť a pendlovat mezi jednotlivými vodoměry. Stačí pár kliků v aplikaci a správce vidí byt po bytu spotřebu v daném období. MaR zkrátka funguje i na úrovní bytů a řídí ji stejný systém jako celou budovu.

V případě, že třeba na vodoměru dojde k problémům, nebo dokonce havárii, systém řízení budovy to pozná a okamžitě notifikací v aplikaci upozorní správce, ať je kdekoli. Může tak ihned reagovat a technologii během několika vteřin odstavit. Facility manažer má neustálý přehled o provozních stavech a na jakékoli potíže přijde okamžitě a ne třeba až po půlroce při fyzické kontrole, kdy by pravděpodobně musel řešit i škody na majetku.

Správce si rovněž může data, jako jsou odečty kalorimetrů, elektroměrů a vodoměrů či jakékoli další statistiky, nechat zasílat e-mailem. Stejný systém ho upozorní na pravidelný servis apod. Inteligentní automatizace tímto způsobem inovuje facility management a poskytuje zodpovědné osobě dokonalý přehled o všem na jednom místě.

Úspory každý den

Rezidence Oskarka zároveň dokáže být mnohem efektivnější, a tudíž snižovat provozní náklady i uhlíkovou stopu. „Díky různým možnostem nastavení a ovládání na dálku lze ušetřit na energiích. Například měřením je možné vyhodnotit, jak je na tom nemovitost se spotřebou, a tedy i s útratou za teplo,“ zmiňuje Jan Zeman, zástupce investora.

Řízení Loxone najdeme i ve výměníku přímo v budově. „I to přinese úsporu. Systém komunikuje se všemi byty a zná jejich aktuální potřebu tepla. Čerpadla tak zbytečně neběží, pokud byty teplo zrovna nepotřebují,“ mluví Radek Úlehla o tom, jak technologie díky chytrému řízení neplýtvají.

Vhodné pro jakkoli velký bytový dům

Tak vypadá moderní řešení facility managementu. Investor Rezidence Oskarka nyní chystá další projekt – obří Rezidenci Diorit v Brně, která na první pohled vyniká svým umístěním v někdejším kamenolomu. Půjde o ještě větší a komplexnější budovu než v Českých Budějovicích, přesto v ní Loxone nebude chybět. Podle prvních plánů se zde automatizace postará dokonce o zavlažování zelených střech a fasád nebo o řízení odběru tepla z vrtu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *