Zaznamenáme dopady covidové pandemie i v oblasti smart meteringu?

Odpověď je zcela jasná – ano. I když ne všechny dopady budou pozitivní.

V průběhu pandemie si mnoho provozovatelů budov uvědomilo, jak důležitá je automatizace i v oblasti odečtů a sledování spotřeby energií. Uvědomili si, že i když budova není v provozu, je důležité vědět, co se v ní děje, jestli nepraskla voda nebo neběží zbytečně kotel. Snažili jsme se rychle zareagovat na nastalou situaci a připravili jsme pro naše budoucí klienty jednoduchou a rychle aplikovatelnou nabídku CEM EKONOM. Ta spočívá v osazení fakturačních měřidel (standardně vodoměru, plynoměru, elektroměru a/nebo kalorimetru) radiovými moduly. A protože v pandemii každou investiční korunu otočíte 2x, nabídli jsme celé řešení jako měsíční službu, tedy bez vstupní investice za HW.

Energy management už není výsadou jen velkých firem. Spotřeba energií je ve velké většině mandatorním nákladem, který musíte zaplatit i když nic nevyrábíte nebo neposkytujete služby. Monitoring spotřeby pomůže najít rezervy a úspory, což bez on-line měření nelze zajistit. Systém CEM EKONOM umožňuje nastavit na každé měřidlo limity spotřeby v hodinovém rastru, takže opravdu lze naladit spotřebu objektu v naprostém detailu a odhalit jakékoliv provozní anomálie. S mobilní aplikací jste prakticky on-line s provozem objetu, to velmi snižuje nebezpečí vzniku různých katastrof, které se mohou nenadále objevit.

Pokud musíte hlídat energetická maxima u elektřiny a plynu, tak s aplikací CEM získáte jistotu, že nebudete distributorům platit zbytečná penále. Aplikace upozorní správce, servis nebo i majitele, že se blíží nebezpečí překročení spotřeby.

Máte-li vykazovat uhlíkovou stopu nebo skutečně šetříte životní prostředí a cítíte za tyto věci osobní odpovědnost, pak opět máte v ruce nástroj, který vám umožní tyto věci monitorovat, bude vám dávat data pro vaše rozhodnutí a případně změny chování.

Zpomalení každodenního života kvůli pandemii paradoxně přineslo našemu vývojovému týmu větší prostor a soustředění na vývoj nových radiových modulů. I proto můžeme nově nabízet moduly na technologii Internetu věcí, konkrétně se jedná o NarrowBand, a integrovat je v rámci dalších používaných technologií (WACO 868 MHz, 169 MHz a SIGFOX) do našeho systému CEM.

Jelikož je velká část našich zákazníků z řad vodárenských společností, vyvinuli jsme speciálně pro tuto zákaznickou skupinu tzv. konvertory, které výrazně zlevňují jak instalaci, tak následný provoz on-line odečtů. Ten se pak cenově blíží standardním ručním odečtům nebo pochůzkovému systému (tzv. Walk-by). Navíc Ministerstvo zemědělství vypsalo dotační titul na smart metering, což umožňuje realizaci on-line odečtů i malým vodárenským strukturám. Při příznivé kombinaci podmínek pak musí vodárenská společnost investovat jen do práce spojené s přípravou a realizací smart meteringového projektu.

Je třeba ale připomenout i negativní dopady pandemie. Zastavily se větší investice, odsunuly se plánované instalace a nyní čelíme zdražování komponent a jejich celosvětovému nedostatku. Výroba nových modulů se tak prodlužuje a není vyloučené ani zdražování.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *