Synerga je systémový integrátor inteligentních budov

Brněnská akciová společnost Synerga vznikla v roce 1995 spojením dvou lokálních firem, které se zabývaly řídicími systémy. Před čtyřmi lety došlo k posílení společnosti vstupem silného finančního partnera, finanční skupiny RN Solutions, která investuje do oborů finanční správy aktiv, developmentu nemovitostí a technologií. Synerga se dnes řadí mezi jednu z předních českých firem v oblasti dodávek a instalací technických zařízení budov a návazných služeb jako jsou servis, provoz, instalace i prodej energií. Společnost má pobočky v Brně, Praze, Kyjově a Žďáru nad Sázavou.

Na začátku roku nastoupil na pozici ředitele společnosti Luboš Daniel. Tento šestatřicetiletý muž má zkušenosti ve společnostech, které mimo jiné digitalizují bezpečnostní služby.

Co svým klientům, kteří staví či provozují budovu, Synerga přináší?

Synerga má již 26 let zkušenosti s optimálními návrhy nových staveb i rekonstrukcí, realizacemi i odborným provozem. Společnost má na kontě více jak 11 tisíc budov s našimi systémy.

Svým klientům, partnerům nabízíme efektivní a energeticky úsporný provoz budov. Řešení jsou komfortní a efektivní. Důležitá je také flexibilita vzhledem ke změnám užívání prostorů.

Co pro vás znamená komfortní a efektivní řešení?

Synerga dokáže již v průběhu přípravy výstavby nalézt vhodné řešení pro vytvoření požadovaného klimatu v budově při optimálním koncepčním provázání systémů vytápění, chlazení a větrání s důrazem na rozumnou kombinaci investičních a provozních nákladů.

A co provoz budovy?

Kromě samotné technologické části umíme aplikovat takový systém řízení a sledování provozních veličin a stavů, který umožní efektivního a šetrného provozu technologií dosáhnout. Také jsme schopni navrhnout a realizovat veškeré silnoproudé a slaboproudé systémy (EPS, EZS, CCTV) a jejich řízení a dohled umíme integrovat do systému řízení celé budovy.

Jaké systémy to jsou například?

Naší novou službou je poskytování energetických služeb formou energy performance contracting  (EPC) – řešíme kompletní úsporná opatření a následně se staráme o jejich provoz. Naše odměna pak závisí na tom, jak úspěšná naše úsporná řešení jsou, takže klient se může spolehnout na tu nejlepší službu.

U nových staveb se mi zdá začlenění do projektu jednodušší než u staveb, které jsou již roky v provozu. Je to tak?

I u již provozovaných objektů lze nalézt prostor pro zefektivnění a snížení stávajících provozních nákladů… Jak toho lze dosáhnout, vědí naši zkušení a kvalifikovaní zaměstnanci.

Zmínil jste 11 tisíc budov, které mají vaše systémy? 

Ano, v letošním roce Synerga dosáhla na velmi pěkné číslo – její systémy se starají už o více než 11 tisíc budov a celkem společnost realizovala přes 5 tisíc komplexních projektů, přičemž aktuálně provozuje a servisuje budovy více než 160 klientům.

Kdo jsou aktuálně vaši klienti?

Dlouhodobě spolupracujeme například s brněnskými vysokými školami jako Masarykova univerzita, Vysoké učení technické nebo Mendelova univerzita nebo společností Lohmann & Rauscher, s. r. o., pro niž už od roku 2003 zajišťujeme například centrální energetický dispečink, zajišťujeme servis technologie VZT, ÚT a měření a regulace a provozujeme nepřetržitou pohotovostní službu.

Kde vidíte budoucnost v úspěších Synergy?

Určitě chceme investovat do moderních technologií a systémů řízení energií. Vyplatí se to jak při přípravě zcela nových projektů, tak u již existujících budov, skrze ně lze totiž dosáhnout významných úspor. Jsme tady pro všechny, kteří chtějí, aby jejich budovy byly komfortní pro jejich uživatele, ekonomicky úsporné a zároveň šetrné k životnímu prostředí. Jinými slovy inteligentní. My takové inteligentní systémy umíme nejen navrhnout, ale také realizovat a s odbornou péčí provozovat.

 

TEXT PR

FOTO Archiv Synerga

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *